Home
The Latin Quarter, Paris, France

Dit zijn de beste boeken die ik in 2015 gelezen heb:

Einstein – Walter Isaacson.
Einstein veranderde niet alleen de natuurkunde, maar was ook een van de eerste Duitsers die doorhad dat Hitler het niet goed voor had met de wereld. Geweldige biografie met goede uitleg over natuurkunde én politiek.

Don’t even think about it – George Marshall
Superrelevant boek na de recente klimaattop in Parijs. Klimaatverandering is het meest complexe probleem ter wereld. Marshall vertelt als geen ander waarom mensen elkaar zo vaak in haren vliegen over juist dit onderwerp. Dit boek gaat niet over natuurkunde maar over psychologische redenen waarom mensen ‘climate deniers’ worden. Must read!

Elon Musk – Ashlee Vance
Musk is de grootste innovator van deze tijd. Hij pakt vier grote problemen aan: (1) met Tesla maakt hij elektrische auto’s sexy (2) met SolarCity maakt hij zonnepanelen goedkoop (3) met SpaceX maakt hij ruimtevaart goedkoop, waardoor de mensheid een kolonie kan stichten op Mars en (4) hij moedigt kritisch denken aan over AI. Dit boek beschrijft met name de eerste drie onderwerpen. Stukken over de eerste jaren van SpaceX zijn nauwelijks te geloven. Pageturner.

Sapiens – Yuval Noah Harari
Grote verrassing van 2015: een boek vol nieuwe inzichten over wat de mens mens maakt. Behalve de laatste hoofdstukken, die ronduit slecht zijn, is dit een waanzinnig interessant boek dat mij heeft doen inzien dat geld, religie en taal cruciaal zijn geweest in de opkomst van Homo Sapiens. Ook al een pageturner.

 

747 – Joe Sutter
Joe Sutter ontwierp eind jaren zestig de 747, lange tijd het grootste vliegtuig ter wereld. Dit is een spannend boek over de hoogtijdagen van vliegtuigdesign, waar je veel kan leren over hoe vliegtuigen ontworpen worden.

Prachtig boek over alle atomen die er zijn. Klinkt wat saai wellicht, maar de beschrijving van Gray (die zelf een collectie heeft van alle atomen!) is telkens kort en fris en grappig. Als je dit gelezen hebt kijk je met nieuwe blik naar de wereld.
Goede documentaires zijn veel zeldzamer dan goede boeken. Daarom de beste documentaires die ik in 2015 én 2014 gezien heb.


Cosmos
Fantastische remake van het origineel door Carl Sagan. Neil DeGrasse Tyson neemt kijker mee in epische reis door het heelal en de geschiedenis van de aarde. Betere introductie tot (de geschiedenis van) de wetenschap is er gewoon niet.

The Internet’s Own Boy
Mooie en aangrijpende reconstructie van het leven van Aaron Schwartz, de hacker die zelfmoord pleegde nadat de Amerikaanse overheid hem vervolgde.

Kernenergie is niet slecht – de huidige generatoren zijn niet goed ontworpen. Door deze fantastisch opgebouwde documentaire van Robert Stone werd ik aan het denken gezet – en veranderde uiteindelijk mijn mening over kernenergie. Is bij meer mensen gebeurd.
Beste documentaire die ik ooit gezien heb over klimaatverandering (en de oplossingen!). Dit jaar verschenen in de VS, komt volgend jaar naar Europa (hoop ik). Door Charles Ferguson, die eerder Inside Job regisseerde. Must watch!
Was het de olie-industrie? De autolobby? Om te weten wie de elektrische auto om zeep heeft geholpen moet je zelf deze documentaire kijken. Nu de elektrische auto door toedoen van Tesla eindelijk aan het doorbreken is, wordt deze film steeds grappiger om terug te kijken. Vooral de eerste elektrische auto van General Motors is heel aandoenlijk.
Vervolg op Who killed the electric car. Met Elon Musk, die zijn eerste auto (de Tesla Roadster) probeert te slijten, maar tegen nogal wat problemen aanloopt.
Dit is echt de beste documentaire die ik ooit gezien heb over wat het betekent om je verstand te verliezen door groepsdruk. Scientology is een bizarre religie die met criminele praktijken wegkomt in de VS. In deze documentaire (die heel goed is opgebouwd) komen mensen aan het woord die buiten de kerk zijn getreden.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s